Onhan se niin, että kiistatta optimisti elää terveemmin ja paremman elämän kuin pessimisti. Jos suhtaudut myönteisesti ja teet mitä voit tehdä, etkä aina vain mieti niitä asioita mitä et voi tehdä, asiat etenevät.
Jos suhtautuu kaikkeen kielteisesti ei saa mitään aikaisekseen, oma henkinen ja fyysinen pahoinvointi lisääntyy ja kaverit häviävät ympäriltä.

Seligman optimismista*
Optimistit ja pessimistit-olen tehnyt heistä tutkimusta kahdenkymmenenviiden vuoden ajan.
Pessimisteille tyypillinen piirre on, että he yleensä uskovat ikävien tilanteiden kestävän pitkään, romuttavat kaiken mitä he tekevät ja olevan heidän syytään...Sadat erilaiset tutkimukset osoittavat, että pessimistit antavat helpoimmin periksi ja masentuvat useammin.
Nämä tutkimukset osoittavat myös, että optimistit menestyvät paljon paremmin koulussa ja yliopistossa, työssä ja pelikentällä. He ylittävät soveltuvuustestien ennusteet. Kun optimisti hakee työpaikkaa, hän saa se todennäköisemmin kuin pessimisti.
Hänen terveytensä on poikkeuksellisen hyvä. Optimistit vanhenevat kauniisti ja kärsivät muita vähemmän keski-iän vaivoista. Näyttää myös siltä, että he elävät kauemmin.


Yleisesti luullaan, että masennus aiheuttaa pessimismiä. Se oikeastaan on ihan päinvastoin.
Väärä tulkinta: Epäonni->Masennus->Pessimismi
Oikea tulkinta: Pessimismi->Epäonni->Masennus

Jos yksilön perussuhtautuminen elämän ongelmiin on, että kaikki epäonnistumiset on henkilökohtaisista syistä ja pysyviä, hän altistuu masennukselle.
Optimistisen ajattelutavan opettelu voi kuitenkin estää masennuksen.
Sen sijaan, että ajattelet: "Ei tästä kuitenkaan tule mitään" "Ei se ole ennenkään onnistunut" "Ei kannata yrittää"
Ajattele: "Asioilla on tapana järjestyä" "Minä onnistun tässä vielä!"
Tai ota mallia pieneltä viisaalta karhulta:
"Ajatteles, jos joku puu kaatuisi kun me olemme sen alla!"
"Ajatteles, jos ei kaadu", sanoi Puh pitkään harkittuaan


Myönteisesti suhtautuva, valoisa persoona tekee elämästä helpompaa, miellyttävämpää ja tuottoisaa. Hän levittää hyvää tahtoa ympäristöönsä. Optimismi parantaa elämän laatua.

*Psykologi Martin E.P. Seligman: Optimistin käsikirja